diumenge, 10 de gener del 2010

Crònica de l'acte 'Per la llibertat d'expressió.Solidaritat amb les encausades del 7 de Gener'


En memòria els fets que van tenir lloc el 7 de gener de 2009, en què una performance de caire pacífic que criticava la pressió estètica a què es veuen sotmeses les dones va acabar amb tres detingudes i una desena d’agredides, el passat dijous, coincidint amb l’aniversari dels fets, el col·lectiu Cau de Llunes (AFRT) juntament amb la Plataforma contra els abusos de membres de la Guàrdia Urbana, va organitzar un acte que va comptar, malgrat la pluja, amb una cinquantena d’assistents.

L’acte va consistir en una roda de premsa on van participar-hi una representant de Cau de Llunes, una altra de la Plataforma contra els abusos de membres de la Guàrdia Urbana i Hector Álvarez, l’advocat que porta el cas. Així doncs, s’exigí que els membres de la guàrdia urbana que van aturar l’acció i agredir a les manifestants fossin jutjats i condemnats, considerant la seva actuació completament desproporcionada en relació a l’acte pacífic que s’estava duent a terme i que, al contrari de com s’ha intentat fer creure posteriorment, ni impedia el pas dels vianants ni tampoc l’entrada de la gent a la botiga Berhska. Per altra banda, es deixà constància que la Plataforma contra els abusos de membres de la Guàrdia Urbana, creada arran d’aquells fets, ja ha recollit desenes de queixes per part dels ciutadans i les ciutadanes a causa de l’abús de poder dels cossos de seguretat. Tanmateix, segons informà Hector Álvarez, a causa de la lentitud dels processos judicials, és possible que la resolució d’aquest cas s’allargui, com a mínim, dos anys més.

Després de la roda de premsa, força concorreguda per mitjans de comunicació així com per vianants, que, tal com l’any passat, acudien a la Rambla per començar les Rebaixes, va tenir lloc la repetició de la performance que fou aturada fa un any i la lectura del mateix manifest, que exposava que la pressió estètica a què es veuen sotmeses les dones no és més que una altra forma de violència de gènere que té el seu origen en l’estructura del patriarcat. Seguidament, es féu un vermut popular al Casal Popular Sageta de Foc, en substitució del partit de futbol solidari que, a causa de la pluja, no es va poder dur a terme, tal com s’havia previst, al Camp de Mart.

Una vegada finalitzada l’acció, un agent dels Mossos d’Esquadra va identificar un dels presents a l’acte que estava fent fotografies.

http://caudellunestgn.blogspot.com//