diumenge, 10 de juliol del 2011

El consell d'Europa escull al jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, nou membre del Comitè per la Prevenció de la Tortura

El PSOE va aconseguir que ahir el Comitè per la Prevenció de la Tortura i dels Tractes Inhumans o Degradants del Consell d'Europa va escollir com a nou membre espanyol al jutge Baltasar Garzón, situant-lo en un organisme judicial continental.

Després de repetits intents sense cap mena d'èxit, ahir els parlamentaris del PSOE a Estrasburg van aconseguir que el Comitè de Ministres del Consell d'Europa accedís a que el jutge més mediàtic de l'Audiència Nacional fos nombrat membre espanyol del Comitè per la Prevenció de la Tortura i dels Tractes Inhumans o Degradants.

El jutge que s'ha fet famós per la lluita antiterrorista, i la persecució d'exdictadors llatinoamericans, i com a símbol de garant dels drets d'un estat opressor, té a l'esquena el tancament de dos diaris bascos (Egin i Egunkaria), d'una radio (Egin Irratia), el registre de seus d'escoles d'alfabetització i euskaldunització per adults (AEK), la suspensió del partit de l'Eskerra Abertzale Batasuna abans que s'elaborés la llei que permetés la seva il·legalització, ideoleg de la teoria que tot és ETA, investigant organitzacions d'àmplia base social com Xaki, Ekin, Jarrai, Haika i Segui, i fent processar així també les seves militants o els membres d'aquestes entitats i organitzacions per pertinença en banda armada.

Entre el 1994 i el 1997 davant d'aquesta persona, que ara durà a terme la investigació imparcial, metòdica i exhaustiva, varen passar 117 ciutadanes bàsques detingudes sota la llei antiterrorista amb el règim d'incomunicació. 117 persones que li relataren els cops rebuts, les pràctiques de l'aplicació de la banyera, la bossa, abusos sexuals, i les humiliacions varies sofertes. Davant d'això Garzón només va saber fer una cosa, mirar cap a una altra banda i ni tant sols en deduí el testimoni malgrat la llei que tant rigorosament li agrada aplicar així li ordenava.

Però dins de l'escabrós curriculum vitae de Baltasar Garzón obviament també hi va haver diversos episodis viscuts per catalans. Al 1992, en plena efervescència olímpica, i de la mà d'aquest gran defensor dels drets humans 38 independentistes varen ser detingudes, incomunicades i moltes d'elles jutjades, malgrat que les 15 persones sentenciades havien relatat tortures, gairebé 10 anys després, Estrasburg va condemnar a l'Estat espanyol per no haver investigat aquests fets malgrat tenir motius suficients, i més que evidents que els subjectes havien estat torturats. A qui li corresponia dur a terme aquesta investigació era al Jutge Garzón.

El cas dels Tres de Gràcia, o de les cinc persones detingudes a Vilanova i la Geltrú acusades de pertànyer a Al-Qaeda, van passar per la seva instrucció matussera, sense recollir els maltractaments que durant la incomunicació totes elles patiren.

Un llarg etcètera de lamentables anècdotes omplen les glories d'aquest personatge que lamentablement ara es membre del Comitè per la Prevenció de la Tortura i Tractes inhumans o degradants. Era d'esperar que el govern espanyol no escoltés a la societat civil ni a les organitzacions que durant anys estem denunciant i lluitant contra la tortura, contra qui l'ordena, contra qui l'aplica i contra qui l'empara; Però aquest cop els interessos Polítics novament poden a Europa posant una de les persones que més vegades ha propiciat i emparat la tortura en l'Estat espanyol en els darrers temps com a membre d'un Comitè encarregat precisament d'investigar i denunciar la tortura,allò que el senyor Baltasar Garzón mai ha fet, ni tant sols quan li ho explicaven cara a cara i en podia veure les més que evidents senyals.

http://www.alertasolidaria.org/