dimarts, 5 de juliol del 2011

Condemnats dos estudiants de la UAB per impedir l'aprovació irregular dels actuals plans d'estudi


El passat 15 de maig els jutjats de Cerdanyola del Vallès varen jutjar quinze estudiants per faltes de desordres públics, lesions i deslluïment d'immobles relacionats amb una acció duta a terme el maig del 2008 a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Dos han estat condemnats a una pena-multa de 125€ per cap i la tretzena restant han quedat absolts.

Els fets succeïren durant una etapa d'elevada conflictivitat a la UAB per les pretensions de les autoritats universitàries d'aplicar el Procés de Bolonya sense cap mena de debat ni de negociació amb la comunitat universitària. El moviment estudiantil havia manifestat la seva ferma oposició a l'EEES, en especial als nous plans d'estudi de grau i màster, pels greuges que ocasionava cap al model català d'universitat pública.

El 29 de maig de 2008 la degana de la Facultat de Lletres, Helena Estalella, ordenà la constitució de la Junta de Facultat per tal d'aprovar els dotze nous plans d'estudi de grau, però sense comunicar-ho als representants dels estudiants. Davant d'aquestes irregularitats una quarentena de membres de l'Assemblea d'Estudiants de la Facultat de Lletres es personaren a la sala per exigir explicacions. La degana donà per constituida la Junta, però aplaçà per l'endemà la reunió i que a l'ensems tindria lloc al rectorat.

El 30 de maig els estudiants es varen dirigir al registre del rectorat per interposar un recurs d'alçada contra la celebració de la reunió de la Junta de Lletres per les seves irregularitats procedimentals, però es trobaren un cordó de seguretat privada que els impedia l'accés a la primera planta de l'edifici. Passats uns minuts de tensió i estrebades el cordó cedí i els estudiants pogueren realitzar els tràmits i una assemblea. Després es traslladaren a la Facultat de Lletres on l'equip deganal havia fugit per intentar de nou aprovar els plans d'estudi i novament els estudiants aconseguiren impedir-ho. Aquesta vegada la degana, acompanyada pel rector, anuncià que s'identificarien les persones que havien boicotejat la reunió i se'ls denunciaria per via administrativa interna i per via judicial externa.

Mesos després el rectorat de la UAB inicià la incoació d'expedients disciplinaris contra vora d'una trentena de membres del moviment estudiantil i que desembocaren en sis expulsions, vint advertències disciplinàries i tres arxivaments. D'altra banda s'iniciaren tres causes penals contra una cinquantena d'estudiants que havien participat de l'aturada del Consell de Govern, la tancada de la Facultat de Lletres i del boicot a la Junta de Lletres. Els primer cas acabà amb l'absolució dels imputats, el segon amb arxiu per prescripció del cas i el tercer amb les dues condemnes ja esmentades.

Davant d'aquesta sentència el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans i Alerta Solidària volem fer les següents consideracions:
  • La decisió del jutge d'absoldre tretze persones i condemnar-ne a dues correspon a l'estratègia de cercar caps de turc que serveixin d'escarn públic. Un dels condemnats és altra volta el company Eudald Calvo que a banda d'ésser expedientat i expulsat, a hores ara té oberta una altra causa per associació il·lícita relacionada amb la seva participació al moviment estudiantil.
  • La sentència està esperonada per un clima d'apaivagament de les mobilitzacions estudiantils, ja que fins fa uns mesos la majoria de les causes acabaven en arxiu o en absolució. Darrerament hi ha hagut la condemna d'un company per haver participat d'una ocupació a la UPF i ara arriba aquesta nova condemna.
  • Els cops repressius no aturaran la lluita estudiantil, ans al contrari, les condemnes esperonen els ànims del moviment perquè fan pensar que quelcom bé s'ha fet si les autoritats han d'emprar aquestes mesures extremes per provar de neutralitzar-lo.
Barcelona, 29 de juny de 2011
Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans