divendres, 1 d’octubre del 2010

Vaga General al Camp

Com sempre, les dades de seguiment de la vaga ofertes pels sindicats i els mitjans de comunicació comercial varien molt. I, alhora, el seguiment d'aquesta vaga ha sigut molt desigual arreu del Camp. La comarca on la vaga ha tingut més èxit ha sigut a la Conca de Barberà, on el sector industrial ha quedat totalment paral·litzat. Mentre que a les grans ciutat, el seguiment de la indústria ha sigut molt alt, en contraposició, al seguiment del petit comerç. No obstant, el que sí que coincideix tothom, és en la participació a les manifestacions que es realitzaren al matí a Reus (1.500 persones segons els media) i a la tarda a Tarragona (més de 8000 persones segons els mitjans comercials). I, el que també quedà clar en ambdues manifestacions és que CCOO i UGT -siguent els sindicats majoritaris al Camp- aportaren la mateixa gent, que la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa, formada pels sindicats CGT, CoBas i IAC, organitzacions i col·lectius de l'Esquerra Independentista i llibertaris. Aquest darrer bloc, insistí al llarg del dia, que la vaga d'ahir no ha de ser un fet aïllat, sinó l'inici d'una gran mobilització sindical i social per aturar l'ofensiva neoliberal del govern espanyol.

La manifestació més gran que es recorda a Tarragona des de la Guerra d'Iraq

Al llarg del matí membres de la la Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa han participat a diversos piquets informatius; entre altres han aturat, des de les 5 del matí, la sortida dels busos de l'estació de Tarragona. Un grup d'unes 50 persones ha tallat l'accés d'entrada i sortida de l'estació, més tard, s'ha tancat amb cadenes el Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili, a la vegada que dissuadien als treballadors i estudiants que hi volien accedir.

A les 11 del matí els sindicats CCOO, UGT, Co.Bas i CGT, juntament amb la resta de col·lectius de la Coordinadora i organitzacions i assemblees locals de caràcter social s'han concentrat davant de l'estàtua dels Despullats per posar en comú el transcurs de la jornada de vaga, però s'ha convertit en una manifestació espontanea per la Rambla Nova de la ciutat. Unes 400 persones s'han dirigit cap al Balcó del Mediterrani entre crits de "vaga general" i xiulets i han instat a tancar els comerços i establiments de la zona. A mida que ha anat avançant diversos vianants s'han anat sumant a la marxa.

El matí de vaga ha transcorregut sense incidents remarcables a la ciutat. La vaga ha tingut un alt seguiment a la indústria, a la petroquímica i també al Port de Tarragona. Aquests sectors han estat pràcticament aturats i només s'han mantingut alguns serveis mínims. Els piquets informatius han tallat momentàniament diverses carreteres de Tarragona, sobretot, en les entrades als polígons industrials. Els vaguistes ja s'hi han plantat poc abans de les sis, quan comença el torn de matí.

A les sis de la tarda ha sortit de la plaça de la Font una manifestació multitudinària, segons els convocants ha reunit més de 8.000 persones (segons els mitjans comercials), que ha transcorregut amb normalitat per la Rambla Nova fins a la plaça Imperial Tarraco. En aquesta marxa hi han participat la totalitat de sindicats que avui han convocat la vaga: CCOO, UGT, CGT, USOC, CO.BAS, IAC ... La Coordinadora Repartim el Treball i la Riquesa ha format un bloc propi diferenciat del sindicalisme institucional, que representava la meitat de la manifestació, sota el lema "Contra les retallades socials i laborals: cap a la vaga general!" Al inici i al final, la Coordinadora ha fet lectura de dos manifestos, i durant la manifestació s'han marcat amb pintades els bancs com a culpables de la crisi. Al finalitzar la movilització, la CGT ha cremat un taüt, simbolitzant la mort del capitalisme.



L'esquerra anticapitalista lidera la vaga a Reus

Durant tota la nit grups d’activistes de la CGT han encartellat el centre de la ciutat, abans d’organitzar-se la sortida del primer piquet conjunt entre la CGT i els col·lectius de l’Esquerra Independentista, una cinquantena de persones que han impedit la sortida dels primers autobusos urbans que havien de complir els serveis mínims. També s’ha realitzat un tall de trànsit a la carretera de Falset. Després d’un recorregut pel polígon AgroReus s’han dirigit a l’estació d’autobusos bloquejant-ne totes les sortides i impedint durant una hora la sortida d’autobusos, tots ells amb cartells d’un serveis mínims inexistents ja que no s’havia arribat a cap acord amb els sindicats. Finalment els autobusos acabarien anat a les seves cotxeres. Els mossos van identificar diverses persones que bloquejaven els accessos.

La següent parada ha estat al davant de l’Ajuntament de Reus, on el piquet ha incrementat els participants fins prop del centenar, bloquejant l’entrada de l’Ajuntament durant una mitja hora, per anar a continuació al Centre Comercial del Pallol i aconseguir el tancament de les botigues que estaven obertes, continuant la ruta pels carrers del centre comercial de la ciutat, on l’activitat ja era molt menor que un dia normal. Piquets d’altres sindicats també han actuat diferents empreses, a les obres del nou hospital i a l’aeroport, on l’activitat s'ha paral·litzat.

A les 11 del matí ha tingut lloc una manifestació pel centre de la ciutat convocada per la Coordinadora repartim el Treball i la Riquesa. La manifestació, que ha aplegat unes 1500 persones -segons els mitjans comercials-, la meitat d’elles en el bloc de la Coordinadora, la resta en el bloc de CCOO-UGT que s’han afegit a la cua de la manifestació. Un cop acabada aquesta, la majoria de participants de la manifestació s’han dirigit al Carrefour, protegit per un important desplegament d’antiavalots dels mossos, aconseguint finalment el tancament del centre comercial, enmig d’enfrontament i petites càrregues policials. A la tarda, hi hagut una important participació de reusencs i reusenques a la manifestació de Tarragona.

http://www.pobleviu.cat/index.php?id_categoria=12&madre=7&id_noticia=1570
A la pàgina de poblviu es poden veure algunes fotografies més.